کتابشناسی حضرت آیت الله العظمی بروجردی
هدف
هدف اصلی پروژه حاضرگردآوری انواع گوناگون اطلاعات پیرامون ابعاد شخصیتی و زندگی حضرت آیت الله العظمی بروجردی (ره) در یک مجموعه کامل می باشد. به گونه ای که گروه های مختلف مخاطب بتوانند در این پایگاه، اطلاعات مورد نیاز خود را کسب نمایند. شامل:
1.پژوهشگرانی که صرفا به آثار تالیفی آیت الله بروجردی (ره) نیاز دارند.
2. مخاطبانی که می خواهند با شخصیت آیت الله العظمی بروجردی (ره) از ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و ... آشنا شوند و سیر زندگی ایشان را مورد مطالعه قرار دهند.
اهمیت پروژه
1. آیت الله العظمی بروجردی (ره) در برهه ای از تاریخ تنها مرجع زمان خود بوده و از جایگاه بسیار رفیعی در میان مسلمانان و شیعیان برخوردار و فصلی از تاریخ ایران بشمار می روند، بنابراین پروژه حاضر در پاسداشت و معرفی این شخصیت برجسته، نقش بسزایی خواهد داشت. از جهتی دیگر معرفی این شخصیت به نسل های بعد ممکن نخواهد بود مگر اینکه منابع مستند و معتبر در مورد این شخصیت موجود باشد.
2. حفظ و نگهداری همه شواهد و مدارک مستند و معتبر مربوط به این عالم بزرگ جهانی، مانع از ایجاد انحراف در ابعاد شخصیتی ایشان و احتمالا انتساب برخی اطلاعات نادرست به این شخصیت در طول تاریخ و سال های بعد می گردد.
3. بسیاری از اطلاعات مربوط به این شخصیت در اختیار شاگردان و افرادی که از نزدیک ایشان را درک نموده اند می باشد، که با فوت این اشخاص بسیاری از اطلاعات مستند و مهم در مورد آیت الله بروجردی (ره) از دست خواهد رفت، برای ممانعت از این اتفاق مدیریت دانش ذهنی شخصیت های مذکور از اهمیت زیادی برخوردار است.
4. ممکن است در برخی منابع، اطلاعات نادرست به شخصیت آیت الله بروجردی(ره) نسبت داده شده باشد، که در این پروژه این منابع شناسایی گردیده و نحوه برخورد با این انحرافات پیگیری می گردد.
5. این پروژه ابعادی از شخصیت آیت الله بروجردی (ره) که کمتر به آنها پرداخته شده است را مشخص نموده و در نتیجه مانع از انجام پژوهش های کم مایه و تکراری گردیده و از سویی دیگر دریچه هایی نو جهت پژوهش در ابعاد مختلف این شخصیت جهانی ایجاد خواهد کرد.
6. این پروژه با ایجاد امکان دسترسی به متن کامل منابع مختلف اطلاعاتی به ویژه منابعی که دسترسی به متن کامل آن ها معمولا مشکل بوده و یا اینکه تعداد محدودی از این منابع وجود دارد، کمک شایانی به پژوهشگران خواهد نمود.
محتوای پایگاه
این پایگاه اطلاعاتی حاوی دو گروه اطلاعات می باشد:
1.اطلاعات کتابشناختی و متن کامل آثاری که مولف اصلی آنها آیت الله بروجردی(ره) بوده و یا تحت نظر ایشان تولید شده اند.
2. اطلاعات کتابشناختی و متن کامل آثاری که پیرامون ابعاد مختلف شخصیت و خدمات آیت الله بروجردی (ره) تدوین شده اند.
زبان
هر منبعی که به نوعی مرتبط به شخصیت آیت الله بروجردی(ره) بوده و دارای ارزش اطلاعاتی باشد گردآوری خواهد شد، بنابراین هیچ گونه محدودیت زبانی وجود نخواهد داشت.
انواع قالب های اطلاعاتی
1. کتاب(نسخ خطی، چاپ سنگی، چاپ سربی و صنعتی)
2. نشریات و روزنامه ها(مقالات، گزارش ها و غیره)
3. پایان نامه(حوزوی و دانشگاهی)
4. منابع دیداری و شنیداری (فیلم و صوت)
5. اسناد(تصاویر، نامه ها، اجازات و ....)
6. تاریخ شفاهی(انجام مصاحبه با افراد(شاگردان، اعضای بیت، اقوام و خانواده آیت الله بروجردی و غیره دارای اطلاعات معتبر و مستند)
توصیف محتوای منابع
انواع منابع اطلاعات گردآوری شده در پایگاه «کتابشناسی آیت الله بروجردی» به صورت محتوایی بررسی و با «کلیدواژهای موضوعی» توصیف شده اند. به عبارت دیگر، صرفا بخش هایی از این منابع که به طریقی به جنبه یا جنبه هایی از زندگی آیت الله بروجردی پرداخته اند، به شکل «کلیدواژهای موضوعی» قابل جستجو هستند.
به طور کلی، موضوعاتی که تا به اکنون پیرامون آیت الله بروجردی منابعی گردآوری و سازماندهی شده اند شامل موارد ذیل می باشند:
1. تولد، خانواده، ازدواج
2. دوره زندگی آیت الله بروجردی در بروجرد
3. تحصیلات آیت الله بروجردی (اساتید)
4. دوره زندگی آیت الله بروجردی در اصفهان
5. دوره زندگی آیت الله بروجردی در نجف
6. دوره زندگی آیت الله بروجردی در قم
7. اقدامات و خدمات آیت الله بروجردی در حوزه علمیه قم (اصلاحات در حوزه، شهریه طلاب، ایجاد نظم و حساب دفتری در حوزه، برقراری امتحانات حوزه)
8. زعامت و مرجعیت آیت الله بروجردی
9. شخصیت و قدرت علمی آیت الله بروجردی (مکتب فقهی،مکتب اصولی، مکتب رجالی، روش تدریس، شاگردان، آثار و تالیفات علمی)
10. خدمات علمی آیت الله بروجردی(احیای تراث، تشویق پژوهشگران، حمایت از پژوهش و غیره)
11. خدمات اجتماعی، فرهنگی، و عمرانی آیت الله بروجردی (اعزام مبلغ به نقاط مختلف ایران و خارج از ایران، احداث مساجد، مدارس علمیه، بیمارستان، کمک به نیازمندان و غیره)
12. دیدگاه ها و اقدامات سیاسی آیت الله بروجردی (مناسبات با رضاخان پهلوی و محمدرضا شاه پهلوی، فدائیان اسلام، آیت الله کاشانی، حزب توده، ملی شدن صنعت نفت و غیره)
13. فضایل اخلاقی آیت الله بروجردی
14. عنایات ائمه به آیت الله بروجردی
15. سفرهای آیت الله بروجردی (عتبات، مشهد، سفر حج)
16. بیماری و رحلت آیت الله بروجردی
شیوه جستجو در پایگاه کتابشناسی آیت الله بروجردی
نکته: امکان جستجو و مشاهده متن کامل منابع کتابشناسی، در داخل و خارج از کتابخانه برای عموم آزاد و رایگان است.
مرحله اول: درج عبارت یا کلیدواژه موضوعی در کادر جستجوی نرم افزار
مرحله دوم: بررسی نتایج. چنانچه در موضوع مورد نظر منبع اطلاعاتی در پایگاه کتابشناسی آیت الله بروجردی وجود داشته باشد، در میان اسامی پایگاه هایی که در نتایج آمده است، باید پایگاه «کتابشناسی آیت الله بروجردی» انتخاب شود. با ورود به این بخش، امکان مشاهده اطلاعات کتابشناختی و صرفا مشاهده (غیر قابل ذخیره)متن کامل منابعوجود خواهد داشت.
همکاران